National Museum Ireland (Dublin)

Nieuws van de week zijn in een bijna-wereldstad als Dublin; het zal je maar gebeuren. Óns gebeurde het. Toen we in het National Museum en publiek een giraffe aan het opzetten waren. Ons werkbezoek was tevens het begin van een langdurige, zeer plezierige relatie met de Ieren. Een relatie die tot op de dag van vandaag voortduurt. Nigel T. Monaghan van het National Museum vertelt:

Giraffe“In 2002 besloten wij onze oude giraffe te vervangen. Dit preparaat was het meest beschadigd van al onze opgezette dieren en stond model voor het verval van onze museumcollecties. Het was een jachttrofee uit Oeganda die in 1898 opgezet was door het - toen - bekende Rowland Ward of London. Wij hoorden dat de Firma Bouten & Zoon in Venlo, één van de weinige overgebleven bedrijven in Europa was met de kennis en ervaring om deze moeilijke klus te kunnen klaren.
Museum
Ik vloog met één van onze conservatoren naar Nederland om een giraffe te bekijken, die Bouten had opgezet op de Dortmund Game Fair. De giraffe was te groot om door de deuren van ons museum te kunnen, maar Leon Bouten had (zoals later zou blijken: zo vaak) een oplossing. Hij had nog een giraffenhuid in de vriezer. Een huid die jaren geleden geprepareerd was door zijn vader, Jac Bouten. Met behulp van die huid zou hij op locatie een ‘nieuwe’ giraffe kunnen komen opzetten. We spraken af dat Leon en zijn Zoon, Maurice, daadwerkelijk in ons museum aan de slag zouden gaan. Leon liet ons daarop nog werk zien uit zijn atelier en van zijn restauratieproject voor het monumentale missiemuseum in het Venlose stadsdeel Steyl. We waren onder de indruk. Later kwam Leon naar Dublin, bekeek onze tentoongestelde en opgeslagen collecties en kon ons meteen een beeld geven van de staat ervan. Daarop maakten we maakten een plan om onze dieren naar Venlo te brengen en daar te laten restaureren. Toen de Venlose preparateurs naar Dublin kwamen en in ons museum aan de giraffe begonnen, was dat in Dublin het nieuws van de week.

MuseumKranten besteedden er talloze kolommen met fraaie foto´s aan. Voor ons museum was het al die aandacht pure reclame. Nadat de giraffe opgezet was, werden de eerste dierpreparaten meegenomen naar Venlo. Sindsdien zijn er honderden dieren naar het atelier van Bouten gegaan en gerestaureerd teruggekeerd. Onze medewerkers zijn telkens blij verrast door het resultaat. Zoals ze ook telkens weer blij verrast worden door bezoeken van “the crazy Dutch guys”."

 

 


Wat is het National Museum?

Het National Museum of Ireland in Kildare Street in Dublin is Ierlands belangrijkste museum. Het legt sterk de nadruk op kunst, materiële cultuur en biologie. Het bevat onder meer één van de grootste verzamelingen gouden voorwerpen uit de Bronstijd. Daarnaast vroeg-christelijke voorwerpen zoals kruisen, kelken, schrijnen en de klok van Saint Patrick. Het museum schenkt verder aandacht aan de Vikingen en de Ierse middeleeuwen. In het filiaal aan Merrion Street staat het vroegere dierenleven centraal.