Een sabelantilope

Preparen is een vak apart, ja, een kunst. Een kunst die nog maar weinigen beheersen. Wij gunnen u een kijkje in ónze keuken. Maurice Bouten, veelvuldig onderscheiden preparateur, zet een sabelantilope op. En vertelt zijn verhaal erbij…

(Klik op de foto's voor een uitvergroting)

Making off...


Als het kadaver binnenkomt, wordt het eerst gevild. Het vlees en de botten worden verwijderd. De huid gaat drie weken een looibad in en wordt vervolgens dungesneden -
er moet veel rek in de huid zitten om haar goed te kunnen verwerken.
Daarna wordt de huid met anti-mottenzeep (L5) schoongemaakt, zodat er zich geen beestjes in kunnen nestelen. Tenslotte wordt de huid met zuur (L8) en vet (L2) behandeld.

Making off... Bij het prepareren van grote zoogdieren worden tegenwoordig meestal kant-en-klare modellen van tweecomponentenschuim gebruikt. We hebben honderden soorten modellen op voorraad. We maken ook zelf modellen maar dat van de sabelantilope komt uit Amerika.

Making off... Het model wordt naar de wens van de klant veranderd. Het dier moet straks immers met de achterpoten op een ‘sokkel’ komen te staan.

Making off... Vervolgens worden de horens die uit een museum afkomstig zijn op de kop gemonteerd, de neus op maat gemaakt en de ogen (van glas) bevestigd. Aan de binnenkant van de oren komt een laag glasvezelpolyester waardoor ze mooi rechtop blijven staan. De staart wordt gevormd met ijzerdraad, houtwol en watten. Dan wordt het vel over de kop getrokken.

Making off... De huid wordt over de rest van het model gelegd, vastgelijmd en dichtgenaaid. Met dat dichtnaaien beginnen we bij de nek, dan werken naar de staart.  Vervolgens worden de poten dichtgenaaid, de hoeven gevormd en de buik dichtgenaaid. Dan begint de fijne afwerking.

Making off... Nadat het preparaat twee weken gedroogd heeft, worden de reststoffen van het prepareren verwijderd. Met een compressor wordt alle stof uit de huid geblazen. Tenslotte worden de oograndjes en de binnenkant van de neus geplamuurd met apoxie sculpt en de ogen en de neus geverfd en van een glans voorzien. Het gaat om de details!

Making off... Na in totaal ongeveer twee maanden is het manshoge preparaat klaar. Er is dan in totaal zeker veertig uur aan gewerkt.”