Bijna honderd jaar …

Ons eeuwfeest nadert. In 2018 bestaat Bouten & Zonen in Venlo honderd jaar. Een prestatie van formaat. De vierde generatie staat dan aan het roer. En dat is, zo leren de statistieken, zelfs zeer uitzonderlijk. Een opmerkelijke bedrijfshistorie met vier hoofdpersonen.

Leo Bouten Sr.:
Leo Bouten is - begin vorige eeuw - zadelmaker en in zijn vrije tijd hartstochtelijk jager. Zijn grote hobby is het prepareren van dieren. Dieren die hij zelf afgeschoten heeft en weldra ook dieren die door missionarissen uit exotische oorden zijn opgestuurd om getoond te worden in het Missiemuseum in Steyl. In 1918 realiseert Leo zich, dat hij met prepareren méér kan verdienen dan met zadel maken. Hij besluit van zijn hobby zijn beroep te maken en gaat aan de slag. Van Duitse preparateurs leert hij de fijne kneepjes van het vak. Dan nadert de Tweede Wereldoorlog… Leo wordt opgeroepen voor militaire dienst. Zijn broer Frans probeert de zaak draaiend te houden...
Leo Bouten
Jac Bouten Jac Bouten:
Na de bevrijding pakt Leo de draad weer op, geholpen nu door zijn zoon Jac. Jac, die het in 1948 van hem over neemt, bouwt de zaak vervolgens uit tot een preparateur-handelsbedrijf. Hij gaat voor het Amerikaanse bedrijf Jonas Brothers Europa ‘doen’. De zaken lopen voorspoedig, tot donkere wolken zich samen pakken boven de branche. De protesten tegen de jacht en het gebruik van dierenhuiden wordt steeds feller. De Nederlandse regering laat zich beïnvloeden en scherpt de wetgeving aan. Jac beseft dat het onheil alleen afgewend kan worden als de preparateurs de handen ineen slaan. Vooral door zijn inspanningen wordt de Nederlandse Preparateurs Vereniging (NVP) opgericht. Deze weet door steeds opnieuw te wijzen op vooroordelen de ergste kou uit de lucht te halen en de toekomst van de bedrijfstak veilig te stellen.
Leon Bouten:
In 1988 volgt Leon Bouten zijn vader op. Ook Leon is zeer actief op het bestuurlijke vlak. Daarnaast breidt hij de activiteiten van het Venlose familiebedrijf verder uit. Hij start de handel in wat toen ‘Precision Mannikins’ genoemd werd en nu McKenzie Taxidermy; de kunststof prefab vormen die het traditionele ‘skelet’ van draad en vulmiddel (houtwol e.d.) bij preparaties overbodig maken. Bouten & Zoon gaat deze vormen zelf maken en - wereldwijd - aan vakgenoten aanbieden. Waar vroeger vooral musea een beroep deden op de prepareerkwaliteiten van Atelier Bouten, komen daar nu steeds meer particulieren bij. Vooral jagers (op groot wild) weten de weg naar het inmiddels alom bekende Venlose bedrijf te vinden. Met hun door Bouten geprepareerde trofeeën maken zij goede sier.
Leon Bouten
Maurice Bouten

Maurice Bouten:

De vierde generatie wordt klaargestoomd om het over te gaan nemen. Maurice werkt al sinds 1991 in het atelier. Hij heeft het vak geleerd van zijn vader. Daarnaast heeft hij ervaring opgedaan bij Perr Lynn, een talentvolle jonge Noorse preparateur. Maurice heeft het overduidelijk in de vingers. Bij nationale en internationale vakwedstrijden gooit hij hoge ogen. Maurice is onder meer Nederlands kampioen geweest, Europees kampioen en tweede van de wereld. Hij neemt voorlopig niet meer aan wedstrijden deel. De tijd ontbreekt door het vele werk.

 

Atelier Bouten doet het na bijna honderd jaar nog steeds goed. Sterker nog; misschien zelfs beter dan ooit. Reden waarom het bedrijfspand op Bedrijventerrein De Veegtes binnenkort geheel wordt gemoderniseerd. De technische hulpmiddelen zijn verbeterd. Wat hetzelfde gebleven is, is de liefde voor het vak. Én de liefde voor de levende natuur. Maurice en Leon Bouten (en de leden van hun team) zijn oprechte navolgers van Jac P. Thijsse.

---------------